zaterdag 28 december 2024

Onze configuratie

Eerst weer een herinnering. Ik huurde een autootje om met mijn vader een stukje te rijden, vlak nadat ik op late leeftijd mijn rijbewijs had gehaald. Het bangst was ik nog op een hellinkje, maar ook bij het invoegen op de snelweg (geen zicht in de spiegel) of bij een rotonde. Kijk ik nu terug, dan heb ik bij die rotondes echt - ik zweer het je - bijna nooit een fietser over het hoofd gezien. Behalve dus als mijn vader naast me zat. Ik heb dat drie keer meegemaakt. De fietser fietste rustig door, of hij balde zijn vuisten, gelukkig liep het goed af.

Je kunt het ook positief duiden. Dankzij mijn vader heb ik me kunnen oefenen in de bestaanswijze dat je ergens geen talent voor hebt, maar het toch moet doen. Je voelt je onzeker, en hoopt op een goede afloop. Die krijg je, wonderlijk genoeg, maar eerder ondanks dan dankzij jezelf. Je kunt ook zeggen: dankzij mijn vader heb ik me kunnen oefenen in calvinisme. Geen recht op zekerheid.

Momenteel zit ik nogal met het probleem van het in de wereld zijn. Dat kun je nalezen in mijn filosofische blogs (hier de link naar mijn meest recente filosofische blog). De filosofen Arendt en Patočka proberen ons in de wereld te krijgen, met liefde nog wel, en mijn held Agamben maakt het nog bonter, hij ziet de wereld zowat als God zelf, of als iets in God. Dat klinkt wel erg positief. Ik ben nu eerlijk gezegd op zoek naar denkers die ook terugschrikken voor het bestaan. Tjeeminee, wat hangt daar allemaal aan vast. Oké, jij bent die vader/ leraar/ chauffeur/ kok. En dan kom je met zoiets. Wat vind je er zelf van, Anton?

Het klinkt dramatischer dan het is. Zo bedoel ik het nou ook weer niet. Waar het om gaat is dat ik bij mijn (overleden) vader houvast zoek voor de ervaring dat we hier ook maar zijn, met onze 'configuratie'. We zitten onszelf en anderen zo vaak in de weg, hebben altijd voornemens om het beter aan te pakken, maar er zijn altijd momenten dat je niet alert genoeg bent, of het verkeerd hebt ingeschat. Als ik me niet vergis was de kinderwens bij mijn vader kleiner dan bij mijn moeder. Daar ligt mijn kans op herkenning. We zijn hier ook maar.

Vannacht hoorde ik een psychiater op de radio (Jim van Os) met die term configuratie. Hij wilde af van de etiketten zoals schizofreen. Iedereen heeft een individuele configuratie, met bepaalde gevoeligheden. Als je het moeilijk hebt, kun je met mensen praten die soortgelijke ervaringen hebben als jij. Het belangrijkste wat daar gebeurt is dat je niet apart gezet wordt, en iets gemeenschappelijk hebt met iedereen, telkens weer anders en in een andere mate, maar toch.

Ik ga er nu even niet kritisch naar kijken, of er flink over nadenken. Ik zeg even gewoon: ik ben een configuratie. Ik mis die fietser op de rotonde maar het loopt goed af. Mijn vader probeerde die schommel te fiksen, stalen buizen, lassen, wat hij niet kon. Buis op zijn hoofd, litteken. Eerst dacht ik vooral in termen van toewijding en goede bedoelingen. Nu kom ik op het idee dat je ergens terecht komt, en er het beste van probeert te maken. Hij moet dat op zijn manier hebben doorgehad.

 Kale man met litteken op zijn hoofd na oncologie operatie huilen en zijn  gezicht verbergen met zijn handen. | Premium Foto


5 opmerkingen:

  1. zou de traditie van de negatieve apofatische theologie dat voorbehoud verwoorden, een breuk met het vanzelfsprekende, waar tegenover sporadisch het katafatische moment doorheen breekt, ja even de ban verbroken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor psychiater Jim van Os is belangrijk dat mensen niet uitgesloten worden door hun psychose. Jij hebt daarover ook het nodige geschreven, Cor, met ook nog een theologische blik. Als mensen niet meer uitgesloten worden lijkt me dat heel katafatisch. Of niet? Anton

      Verwijderen
  2. Ha Anton, mooie milde overpeinzing over de complexe configuraties die wij zijn. Goed dat je aan Van Os refereert. Hij was een van de grondleggers van de DSM handboeken, maar hij heeft gezien waar die etiketteringsdwang toe geleid heeft. Psychologen hebben de macht gegrepen: ze spreken in termen van stoornissen die verholpen moeten worden. Neurodiversiteit is zo veel humanistischer, maar we moeten ook weer niet naar de andere kant doorslaan. Er zijn wel degelijk stoornissen die goed behandeld kunnen worden, zoals trauma's. Maar het is goed om het normale afwijkingen, ondeugden of onhandigheden te zien voor wat ze zijn. Niemand is perfect.
    Tot zover.
    Amicale groet van Martien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Was hij een van de grondleggers? Waw, wat een omslag. Je hebt gelijk, ik moet wel blijven nadenken. De term configuratie is ook minder onschuldig dan het lijkt. Maar in verhouding tot mijn vader vermoed ik toch wel een bepaald soort genenconstellatie, cq genenconfiguratie. Bovendien betwijfel ik of ik wel goed behandelbaar ben. Blijf het proberen, Martien

      Verwijderen
    2. Ha Anton, volgens mij ben jij uitbehandeld en onbehandelbaar geworden, maar misschien is dat maar beter zo. Als je met de huidige DSM naar kunstenaars en denkers gaat kijken, komen zij volgens mij allemaal in aanmerking voor behandeling. Maar dan blijft er van de echte zorg voor de ziel niks over.... Psychologie gaat vooral over denken, voelen en gedrag. Hierin is alle diepere zinervaring of spiritualiteit over de rand geduwd. Jij zou helemaal geen leven meer hebben als de psychologen het helemaal voor het zeggen zouden krijgen... Amicale groet van Martien.

      Verwijderen